wouter

Wouter en de participatiewet

Ik merk dat er door werkgevers argwanend naar de participatiewet wordt gekeken. Zelf heb ik een Wajong-status maar werk al jaren zonder allerlei hulpmiddelen, tot zover niets bijzonders, dus.  Maar wat betekent de participatiewet nu wél wanneer je mij in dienst neemt? Nou misschien het voordeel dat UWV mij doorbetaalt bij ziekte. Laat ik nou alleen zelden ziek zijn.

 

Laat ik je in dit artikel meenemen in mijn realiteit. Je zult zien dat die waarschijnlijk niet zo verschilt van die van jou, als werkgever. Net als jij gruwel ik van vage en stigmatiserende termen als  “doelgroepregister” en  “no-riskpolis”. Ik kan er niets mee, jij waarschijnlijk ook niet. Om dit te lustreren neem ik je graag mee in mijn “top 6” van “jeukwoorden”, “gruweltermen” en alles wat irritatie oproept en verwarring schept.

 

Gruwelterm 1: doelgroepregister

Ook wel ‘kaartenbak’. Brrrr, fout etiket! Dat zegt jou waarschijnlijk niets. Nou, mijn wel alleen ik kan er niets mee. Want wie zit dan in dat register? Het enige dat jij wil horen is wat mijn meerwaarde voor jou organisatie is. Ik wil niet in gesprek met jou, álleen omdat ik in een register sta, dat zegt geen moer over mij als persoon.

 

Gruwelterm 2: mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt

Bij iemand met een beperking denk je toch meteen aan iemand met twee linkerhanden? En iemand die al jaren in de bijstand zit heeft officieel een afstand tot de arbeidsmarkt, ook al kan hij of zij nog van alles. Ik praat over oplossingen en denk in mogelijkheden, nét zoals jij! In Twente hebben ze het liever over ‘doorzetters met een droom’. Wat is er nu mooier dan zo’n droom waarmaken?

 

Gruwelterm 3: plaatsen

Spoel je mond met groene zeep! En laat de term ‘beleid’ al helemaal niet vallen. Het plaatsen van medewerkers moet geen doel op zich zijn. Ga met mij in gesprek om te bekijken wat mijn toegevoegde waarde is en beslis op basis van een indruk en informatie of je mij in dienst neemt.

 

Gruwelterm 4: iemand een kans geven in een passende baan

Ja zeg, laten we wel wezen, jullie zijn geen sociaal werkers! Ik jan me voorstellen dat je mij best wil helpen, maar dan moet ik wel van waarde zijn voor je organisatie. Een kans doet zich alleen voor wanneer jij overtuigt bent van mijn meerwaarde.

 

Gruwelterm 5: vragen om garanties

Dat is vloeken in de kerk, want jij kan niemand 100% zekerheid garanderen. Wel wil je mensen met een functiebeperking helpen die een bijdrage kunnen leveren aan jou organisatie. Bespreek samen elkaars behoeften, kijk of er een win win-situatie is en schenk elkaar vertrouwen. Succes gegarandeerd.

 

Gruwelterm 6: wetten en instrumenten

Jullie zijn allergisch voor wet- en regelgeving en dat begrijp ik heel goed. Met een term als “quotumwet” gooi ik alleen maar olie op het vuur, je moet al zo veel. Natuurlijk vergt het iets van een organisatie om mensen met een functiebeperking in dienst te nemen. Naast ervaringsdeskundige (door mijn werk bij UWV) ben ik ook “gewoon” deskundig op het gebied van wet- en regelgeving. Ik ontzorg je graag totaal op dat gebied, enerzijds vanwege mijn kennis en ervaring, anderzijds omdat ik zo kan zorgen dat ik een zo optimaal mogelijke prestatie kan leveren als alles goed geregeld is.

 

Je wil boter bij de vis. Vandaag een vraag, morgen een antwoord. Ik stuur je niet met een kluitje in het riet maar vertel je wanneer je een antwoord kunt verwachten.

Ga jij met mij het gesprek aan !

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button